Komora veterinárních lékařů České republiky

Trochu se chlubíme českými prasaty

Trochu se chlubíme českými prasaty

Kanec, svině a kastrovaný vepřík,
prý podrývali Jákobovi žebřík.
… A prý by je nejraději vyhladil.
To Bivoj si s kancem jinak poradil…

Ba, dalo by se říci, že v porovnání s řadou členských zemí EU jsme na tom, pokud jde o četnost salmonel v chovech prasat, opravdu dost dobře.

Ze zprávy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) o výskytu salmonel u porážených prasat v pětadvacítce členských států EU za roky 2006 – 2007 vyplývá, že ČR je na tom poměrně dobře. Například v tak rozvinuté zemi, jako je Dánsko, byla zjištěna salmonela v 7, 7 % vzorků, v sousedním Německu dokonce v 18 % vzorků a u nás je to „hezkých“ 5,8 %. Samozřejmě je co zlepšovat, ale v porovnání se sousedy se opravdu nemáme za co stydět. To by mohl být i jeden z argumentů pro kvalitu našich chovů a nepřímo i pro kvalitu českého vepřového.

Z EFSA publikovaných výsledků je patrné, že se salmonela v EU vyskytuje v průměru u každého desátého prasete (10,3) poráženého pro výživu lidí. V jednotlivých členských státech EU se výskyt salmonely pohyboval od 0 do 29 %.

Proč se salmonele věnuje taková pozornost? Proto, že salmonelóza je jednou z nejčastějších příčin onemocnění z potravin v Evropě. Například v roce 2006 to bylo 160 649 případů onemocnění, což je přibližně 35 osob na každých 100 000. Salmonelou způsobované infekce u lidí jsou ve většině případů spíše mírné, nicméně u oslabených jedinců, starších osob a dětí mohou být i smrtelné.

Lidem může hrozit určité riziko při nedostatečné tepelné úpravě masa, a to i vepřového, nebo z křížové kontaminace s jinými potravinami. Zamezit nebo podstatně snížit riziko výskytu onemocnění, a to i z vepřového masa, lze dostatečnou tepelnou úpravou masa a důsledným dodržováním hygienických podmínek v kuchyni.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin věnuje v posledních letech velkou pozornost alimentárním rizikům pro lidskou populaci, po pozornosti věnované salmonelám, například nedávno v chovech drůbeže a nyní v chovech prasat, se hodlá zaměřit na šetření dalších rizik, například na kampylobakteriózy. Půjde o zjišťování kampylobaktera jak v populaci drůbeže, tak v potravinách.

V současné době v ČR probíhá program na tlumení výskytu salmonel v chovech drůbeže, s velmi dobrým výsledkem. Pokud jde o případný výskyt salmonel v chovech prasat, jsme rádi, že výskyt v chovech je v ČR minimální, přesto je v našem zájmu i v zájmu chovatelů, zejména s ohledem na obchod, dosažený dobrý výsledek nejen udržet, ale výskyt ještě snížit.

Komora veterinárních lékařů České republiky