Tisková zpráva SVS zkontrolovala od začátku roku přes 6200 provozoven stravovacích služeb Praha 24. července 2015 – Státní veterinární správa (SVS) provedla od začátku letošního roku do konce uplynulého týdne celkem 6 243 kontrol zařízení stravovacích služeb. U 15 % z nich byly zjištěny závady. Nejčastěji se týkaly sledovatelnosti potravin. Výrazně vyšší podíl závad než v ostatních regionech vykazují provozovny v Praze, kde byly zjištěny závady přibližně u třetiny provedených kontrol. Novou kompetenci kontrolovat zařízení stravovacích služeb, respektive prostory, kde se v nich zachází s potravinami živočišného původu, má SVS od ledna. V hlavním městě skončilo zjištěním závady 34 % kontrol. Na pomyslném druhém místě z tohoto pohledu se umístil Pardubický kraj (21 %) a třetí Vysočina (18 %). Při jedné kontrole může být zjištěno více závad. Jejich celkový počet tak přesáhl 2 200. Sledovatelnosti se týkalo 19 % z nich, druhým nejčastějším problémem bylo označování a balení potravin (16 %). Následovalo skladování surovin a potravin (10 %), stejný podíl mělo také nedodržení spotřebních lhůt. Celková výše navržených pokut přesáhla 3 miliony Kč. V řadě případů byly v provozovnách zjištěny zcela nevyhovující podmínky, zejména z pohledu hygieny. Ve 115 případech proto SVS předala na základě zjištění při kontrole podnět k prošetření příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví nebo inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Podnět v řadě případů vedl k uzavření provozovny. Z posledních týdnů lze namátkou jmenovat například restauraci Barandov v Hrádku nad Nisou. Během kontroly provedené Krajskou veterinární správou pro Liberecký kraj zde byly zjištěny stavebně technické závady zahrnující opadanou omítku, dveře nedoléhající k prahu či zednicky nezačištěnou zeď v kuchyni s obnaženými cihlami. Na podlaze kuchyně byl navíc myší trus. Na základě kontrolních zjištění pozastavily inspektorky ihned zpracování živočišných produktů a jejich uvádění do oběhu. Navržená pokuta se pohybuje v řádech desítek tisíc. Provozovatel restauraci ihned uzavřel, objednal deratizační firmu a zedníka. Jelikož opětovná kontrola zjistila nápravu stavu, bylo pozastavení zpracovávání živočišných produktů zrušeno. V restauraci Oáza ve Starých Křečanech zjistili úřední veterinární lékaři 17. června neodpovídající hygienické podmínky. Podlaha i technologická zařízení byla špinavá a mastná, některá zařízení byla pokryta rostoucí plísní. Nehygienicky byly uloženy také pracovní pomůcky a nástroje. Případ byl proto předán k došetření příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví. Ten zde 23. června provedl kontrolu, během níž zjistil tak zásadní závady, že nařídil do doby jejich odstranění pozastavení činnosti restaurace. Z jiného soudku bylo zjištění v provozovně v Campu Pod Kaštany v Morávce. Kontrola zde zjistila, že provozovatel zde jako smažený sýr prodával obalenou “náhražku” v podobě výrobku obsahující kromě živočišného také rostlinný tuk. Provozovateli byla navržena pokuta a případ byl předán dál. Mgr. Petr Pejchal, Tiskový mluvčí SVS |
Veterinární klinika VETHOPE v Praze 4 hledá veterinárního lékaře / lékařku (i absolventa)
Hledáme lékaře/lékařku (i absolventa) na plný nebo částečný pracovní úvazek.
Požadujeme: Praxi v ordinaci u malých zvířat. Samostatný a zodpovědný přístup. Profesionální vystupování. Empatické jednání s klienty a dobré komunikační schopnosti. Chuť se dále vzdělávat a rozvíjet.
Nabízíme: Moderně vybavené pracoviště, včetně USG, digitálního rentgenu, intraorálního RTG, dentální jednotky, endoskopu a profesionální laboratorní techniky.
Možnost provádět špičkovou diagnostiku a nejnovější léčebné postupy. Příležitost specializovat se ve svém oboru. Další odborné vzdělávání, včetně online webinářů předních světových odborníků ve veterinární medicíně. Odborná knihovna přímo na pracovišti. Nadprůměrné ohodnocení podle dosavadních zkušeností.
Svůj životopis s průvodním dopisem zašlete na email: prace@vethope.cz Pro více informací volejte na tel. 212 246 809 My jsme Vethope – nový standard veterinární péče. Přidejte se k nám!