TISKOVÁ ZPRÁVA 8. 8. 2012 Tuňák s histaminem byl zlikvidován Po pozření vietnamského tuňáka pocítili v Belgii někteří lidé nevolnost, a to bylo důvodem pro rychlé varování systémem RASFF těm zemím, kam zásilky mražených filetů směřovaly. Vyšetřením byl totiž zjištěn nadlimitní výskyt histaminu. Do ČR bylo doručeno v polovině července ve dvou zásilkách celkem 90 kg mražených steaků tuňáka bez kůže, které byly ze stejné šarže, která způsobila zdravotní problémy u konzumentů v Belgii. Státní veterinární správa okamžitě zahájila šetření a nyní lze říci, že vzhledem k tomu, že distributor v ČR (firma z Jenče u Prahy) velmi dobře spolupracoval a ihned všechny odběratele zboží v ČR informoval, se podařilo z celé dodávky stáhnout téměř celé množství (74 kg), které bylo neškodně zlikvidováno a podařilo se tak předejít možným zdravotním problémům i u konzumentů v ČR. Histamin patří mezi biogenní aminy. Vzniká působením bakterií (bakteriální dekarboxylací) z aminokyseliny histidinu. V nízkých koncentracích jsou biogenní aminy přirozenou složkou řady potravin. Histamin se vyskytuje přirozeně v lidském těle. U zdravého člověka existuje regulační mechanismus, který je schopný pomocí enzymů zvládnout toxické účinky histaminu. Nejvyšší riziko nadměrného množství histaminu je u v tzv. scombroidních ryb, tj. např. u makrel, tuňáků, sleďů nebo sardelí. Tyto ryby mají přirozeně vyšší obsah aminokyseliny histidinu, ze kterého histamin vzniká při vysoké mikrobiální kontaminaci ryb a při nedodržení chladírenského řetězce, zvláště v teplém ročním období. Nejčastěji se histamin tvoří ihned po vylovení ryb, které nejsou patřičně zchlazeny na teplotu kolem +1 °C. Další rizikovou operací je tepelné opracování, především uzení ryb například makrel. Při nesprávném skladování a zároveň vysoké mikrobiální kontaminaci (znečištění ryb) se může vytvořit toxické množství dříve, než se ryba projeví senzoricky jako závadná. Nadměrný obsah histaminu v rybách může způsobit onemocnění, provázené zejména svěděním kůže, bolestí hlavy, poklesem krevního tlaku a kožní vyrážkou. Toxická reakce se může objevit i u zdravého člověka během půl hodiny od konzumace. Z tohoto důvodu také evropská legislativa stanovuje maximální množství této látky v rybách, ve kterých se vysoké množství histidinu může vyskytovat. Limit je stanoven na 200 mg/kg. Státní veterinární správa samozřejmě dodržování tohoto limitu v rybách pravidelně kontroluje. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: www.svscr.cz. |
Veterinární klinika VETHOPE v Praze 4 hledá veterinárního lékaře / lékařku (i absolventa)
Hledáme lékaře/lékařku (i absolventa) na plný nebo částečný pracovní úvazek.
Požadujeme: Praxi v ordinaci u malých zvířat. Samostatný a zodpovědný přístup. Profesionální vystupování. Empatické jednání s klienty a dobré komunikační schopnosti. Chuť se dále vzdělávat a rozvíjet.
Nabízíme: Moderně vybavené pracoviště, včetně USG, digitálního rentgenu, intraorálního RTG, dentální jednotky, endoskopu a profesionální laboratorní techniky.
Možnost provádět špičkovou diagnostiku a nejnovější léčebné postupy. Příležitost rozvíjet se ve svém oboru. Další odborné vzdělávání, včetně online webinářů předních světových odborníků ve veterinární medicíně. Odborná knihovna přímo na pracovišti. Nadprůměrné ohodnocení podle dosavadních zkušeností.
Svůj životopis s průvodním dopisem zašlete na email: prace@vethope.cz
Pro více informací volejte na tel. 212 246 809
My jsme Vethope – nový standard veterinární péče. Přidejte se k nám!
... přejít na inzerci